Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

Наші курсанти та викладачі беруть участь в міжнародній програмі Erasmus+ у Військовій академії імені Г. С. Раковського в столиці Болгарії-Софії

Військовий інститут КНУ імені Тарас Шевченка - перший в Україні вищий військовий навчальний заклад, котрий долучився до міжнародної програми обмінів студентів, викладачів та науковців Erasmus+. Протягом зимового та весняного семестру чотири курсанти різних курсів та спеціальностей проходять навчання у Військовій академії імені Г. С. Раковського в столиці Болгарії-Софії. 

Це молодший сержант Сергій Ким, старший солдат Олена Мартиненко, молодший сержант Олександр Пархомчук і солдат Анна Гудзь.

Курсанти, перебуваючи в Болгарії (країні, яка є членом НАТО), здобувають знання за напрямом «Національна безпека й оборона». Навчання курсантів спрямоване на вивчення регіональної безпеки й оборони, управління Європейськими проєктами. Сфера комунікації і взаємодії у світовому глобальному просторі сьогодні надважлива, а тому велика увага сфокусована на вивченні бізнес комунікації й паблік рілейшенз. Велику увагу, безумовно, курсанти приділяють вдосконаленню англійської мови та дисципліні психологія особистості. Процес навчання полягає в постійному спілкуванні й пошуку спільних тем для дискусій та обговорень. З цією метою викладачі спонукають курсантів під час лекцій ставити питання, а у вільний час завжди готові допомогти в розробці тематики досліджень. Курсанти проходять  навчання окремою групою, однак постійно контактують з цивільними студентами академії й курсантами - офіцерами Збройних сил Болгарії, котрі навчаються на оперативному та стратегічному рівні. 

З 12 по 14 листопада курсанти взяли участь у міжнародній науковій конференції «Довгострокова безпека: виклики й можливості розвитку Збройних сил». Протягом трьох днів представники Болгарії, Китаю, Фінляндії, Франції, Ізраїлю, Італії обмінювалися досвідом, доносили до слухачів критичні аспекти збройних формувань. Представник Китаю розповів про основні загрози в кібер-просторі. Зацікавила нас, курсантів доповідь науковця з Ізраїлю про тероризм, роль міжнародних організацій в подоланні ризиків й загроз. Власним досвідом ділилися й наші викладачі. Зокрема, Олег Гущин – професор кафедри правового забезпечення розповів світовій спільноті про захист цивільного населення у збройних конфліктах. Викладач Київського інституту міжнародних відносин Олена Шевченко висвітлила актуальну ситуацію в медіа на території Донецької та Луганської областей. Під час конференції та  в кулуарах викладачі і науковці говорили також про війну нового формату, хімічні й біологічні загрози, сферу комунікації у Збройних силах різних країн. 

Наші викладачі також вже залучені до навчального процесу у Військовій академії за програмою Erasmus+. Зокрема, у листопаді заняття з англійської мови на курсах для болгарських офіцерів провів доцент кафедри військового перекладу Валентин Златніков.

Слід зазначити, що столиця Болгарії вразила нас - курсантів мальовничими краєвидами й історичними пам’ятками. Звідусіль можна побачити гору Вітоша, а помірний клімат й гарна погода дають змогу насолоджуватися красою старовинного міста. У центрі столиці розміщені будівлі Національного палацу культури, храму-пам’ятнику Олександру Невському, Національний театр опери й балету, які виконані в найкращих традиціях архітектури класичного стилю. Особливо мені запам’яталась Боянська церква, котра входить до списку об`єктів світової спадщини ЮНЕСКО. Курсанти побували ще в історичному музеї й Софійському зоопарку.

Також ми мали чудову нагоду відвідати місто Пловдів. Саме Пловдів став культурною столицею Європи в 2019 році. Ця незабутня подорож поєднала освітні й культурні завдання: ми досліджували пам’ятки Старовинного міста у форматі виконання практичних завдань під керівництвом викладача англійської мови. Курсанти на власні очі бачили спадщину часів Стародавньої Греції й Риму-стадіон, античний театр, мечеті, годинникову башту.

Отже, навчання в Болгарії завдяки програмі Erasmus+ є цікавим, насиченим подіями і заходами культурного відпочинку.

 

Анна Гудзь

Софія. Болгарія

Військова академія імені Г. С. Раковського

Фотографії