Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

Є битви, котрі варто знати – і є бої, яких нам не забути…

Нещодавно курсанти Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка взяли участь у виїзному семінарі з назвою: «360 років Конотопської битви та її значення для ствердження Української держави». Ініціювали подорож  активісти Спілки Офіцерів України. В ході семінару учасники обговорювали важливість Конотопської битви у подальшому розвитку незалежності Української державності.

Курсант навчальної групи, Євген Загайнов,  підготував цікаву  доповідь на тему «Конотопська битва з огляду на військове мистецтво». Завдяки їй усім учасникам  було цікаво відтворити перебіг самої битви і прив`язати історичні факти до реального місця її перебігу. Учасники семінару відвідали меморіал у селі Шаповалівка. Поклали квіти до пам`ятного знаку «Шаблі», а також вшанували пам`ять видатного  Гетьмана України Івана Виговського. Курсанти, в присутності старших колег – ветеранів військової служби,  урочисто  склали козацьку присягу на вірність українському народові, козацтву та Богові.

Після урочистостей учасники семінару відвідали Конотопський міський краєзнавчий музей ім. Олександра Лазаревського, де зустрілись з представниками Меджлісу кримськотатарського народу: Ризою Шавкієвим та Ульмі Умеровим.   Активні дослідники кримськотатарської історії  розповіли про участь своїх предків у  Конотопській битві. Проінформували про хід  національного руху та боротьби кримських татар в захисті своїх прав сьогодні.

Побували учасники семінару і в Національному історико-культурному заповіднику «Гетьманська столиця» в місті Батурині. Курсанти ознайомились з тогочасною архітектурою на прикладі  садиби Генерального судді  Кочубея, яка чудово збереглася до нашого часу і являє собою велику історичну та культурну цінність.

Враження від подорожі та самого заходу перевершили очікування учасників. Усі курсанти одностайно зазначили, що такі подорожі збагачують духовно, відкривають історичну правду, яку віками намагались спотворити та навчають пам`ятати героїв-творців нашої України.

 Андрій Ярема
(Фото автора)

Фотографії