Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

Хто казав, що принципи Майдану забуто і зраджено?

Сьогодні у Військовому інституті (ВІ КНУ) під час зустрічі з заступником міністра інформаційної політики України Дмитром Золотухіним ми пересвідчилися, що процеси відрождення держави на новому рівні тривають, рухаючи країну вперед, до омріяної українцями мети і залучаючи до роботи всіх бажаючих.

Дмитро належить до когорти наймолодших і найпросунутіших державних діячів. Він починав свої дослідження українського інформаційного простору задовго до Революції Гідності, отримавши чудову можливість представити їх широкому загалу саме під час відомих подій 2013-2014 року у "відкритому університеті Майдану". Життєвим кредо молодого українця ще з тих часів стало гасло: "Бачиш проблему - піди і виріши", або "піди і зроби". Нині він продовжує вивчати можливості створення саморегульованої системи інформаційної безпеки в Україні та світі, надає конкретні рекомендації та демонструє ефективно функціонуючі моделі протидії інформаційним загрозам.

"Класична безпекова модель діє за принципом: є закон - є фіксація його порушення - відбувається суд, який призначає відповідне покарання для порушника чи порушників. Наш противник, який розв`язав нині гібридну війну проти України та цілого світу, дуже добре навчився обманювати цю громіздку і забарну модель. Користуючись можливостями сучасного інформаційного простору, він закидає в свідомість людей шкідливі думко-віруси на кшталт "розіп`ятого хлопчика","з`їдених снігурів" чи "згвалтованих пенсіонерок" - і, поки державна машина розкручує каральні процеси, використовує у власних злодійських цілях миттєву емоційну реакцію людей на ці заяви. Звичайно, порушників з часом карають - але ж за цей час, за ці півроку-рік-три ми маємо вкрадений обманом Крим, розв`язану за допомогою брехні кровопролитну війну на сході України та безліч інших проблем, на які навіть не встигаємо реагувати. Інформаційна стратегія держави має бути побудована таким чином, щоб не рефлексувати хаотично на вкиди противника, а навчити кожного члена суспільства адекватно і ефективно відбивати інформаційні атаки ворога. Суспільство має функціонувати як імуна система організму: завжди напоготові, завжди з потужним арсеналом протидії ворожим "вірусам"", - сказав він.

Протягом півторагодинної лекції заммініста коротко познайомив курсантів та слухачів інституту зі змістом проектів, над якими зараз працює міністерство, закликав до співпраці креативну талановиту молодь. 

Спілкування з гостем продовжилося на кафедрі військової журналістики: були досягнені домовленості відносно співпраці міністерства та викладачів і кращих курсантів інституту, обговорено кілька проектів з підвищення інформаційної безпеки країни та створення позитивних дієвих меседжів для українського суспільства і світу. 

"Завдяки наявності дослідницької бази, потужного колектива викладачів та широкої мережі курсантів і добре підготовлених випускників на місцях Військовий інститут є найбільш придатним майданчиком для проведення системної наукової роботи зі створення інструментів інформаційної безпеки держави, вивчення механізмів їх роботи в практичному застосуванні як на передовій і серед мешканців прифронтових територій по обидва боки лінії розмежування, так і для мешканців України і світу", - підкреслив тимчасово виконуючий обов’язки начальника кафедри військової журналістики підполковник Олег Параніч. Він наголосив, що лише активна апробація в суспільстві результатів досліджень талановитих теоретиків, таких, як Дмитро Золотухін та його колег, здатна призвести до реальних змін в інформаційному просторі нашої держави.

"Завдяки цій зустрічі ми отримали бачення відносно застосування для порятунку нашої країни тієї зброї, якою нас озброюють тут, в інституті, викладачі та запрошені лектори. Ця зустріч і бесіда - відповідь на наші запити, можливість перевірити і реалізувати наші особисті прагнення потужної, сильної, здатної себе захистити України та здорового суспільства", - відзначили курсанти й слухачі ВІ КНУ, домовившись з заступником міністра про співпрацю в певних інформаційних проектах.

Олена Мокренчук, військовий журналіст, слухач журналістських офіцерських курсів ВІ КНУ.

Фотографії