Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

ОСОБОВИЙ СКЛАД ВІЙСЬКОВОГО ІНСТИТУТУ ВЗЯВ УЧАСТЬ У СВЯТКОВИХ ЗАХОДАХ З НАГОДИ 71-Ї РІЧНИЦІ ПЕРЕМОГИ У ДРУГІЙ СВІТОВІЙ ВІЙНІ

З метою гідного вшанування подвигу українського народу в Другій світовій війні, засвідчення поваги до борців проти нацизму, набуття учнями знань та вмінь, необхідних захисникові Вітчизни, формування соціально значущих цінностей, громадянських, моральних, психологічних і фізичних якостей, формування почуття єдиної команди в класному колективі, з нагоди Дня пам’яті та примирення і 71-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні спільно з особовим складом Військового інституту та спеціалізованої школи м. Києва № 85 було проведено огляд-конкурс учнівських загонів “Парад Перемоги” серед учнів 2-7 класів, який відбувся 5 травня цьогоріч.

Членами журі стали учасники Другої світової війни Володимир Артамонов, учасники бойових дій в зоні АТО Андрій Дащенко, Володимир Небір. Теплі слова з побажанням миру учасникам заходу та гостям висловив Голова Ради Організацій ветеранів Голосіївського району м. Києва, Почесний ветеран міста Києва та України Сергій Коропов.

06 травня біля Меморіалу пам’яті загиблим воїнам під час оборони та визволення м.Києва 1941-1943 рр. (лісопаркова зона “Конча-Заспа”) відбувся мітинг пам’яті Герої не вмирають! Герої житимуть в віках!” за участю керівництва райдержадміністрації, ветеранів, учасників бойових дій, учнівської молоді та громадськості району.

— Дорогі ветерани! Своєю любов’ю до Батьківщини Ви всьому світу довели, що Україна ніколи не скориться загарбникам. Ми у неоплатному боргу перед Вами, — звернулася до ветеранів голова райдержадміністрації Наталія Бондар. — Бажаю вам довгих років життя та мирного неба над головою.

Світлу пам’ять загиблих присутні вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів до Меморіалу.

Ефектним та видовищним видався парад “За пам’ять, за славу, за честь…”. Четвертий рік поспіль ліцей-інтернат № 23 “Кадетський корпус” з посиленою військово-фізичною підготовкою Шевченківського району м. Києва проводить традиційно національно-патріотичний захід. Глядачі на власні очі побачили урочисте шикування, внесення великого Державного прапора України, покладання квітів до пам’ятників. Маршем пройшли курсанти нашого навчального закладу, ліцеїсти “Кадетського корпусу” з посиленою військово-фізичною підготовкою, ліцеїсти Київського військового ліцею імені Івана Богуна, учні Київського вищого професійного училища зв’язку з посиленою військово-фізичною підготовкою з дотриманням усіх військових традицій та ритуалів.

7 травня особовий склад Військового інституту був залучений до організації 16-тої церемонії нагородження орденом “Народний Герой України”. Ця церемонія стала знаковою, адже відбувалася напередодні Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні саме в музеї історії України у Другій світовій війні, де впродовж десятиліть вшановується пам’ять учасників Другої світової війни, а з 2014 р. – ще й учасників війни на Сході України. Традиційно церемонія нагородження розпочалася виконанням Гімну України, внесенням Державного прапора та вшануванням пам’яті загиблих за Україну воїнів та волонтерів. У стінах музею відзначили 22 героїв.

Цьогоріч День пам’яті та примирення збігся з Днем матері. Саме у цей знаковий день на території Меморіалу за участі Президента України та жінок-військовослужбовців Військового інституту, відкрилася фотовиставка “Матері Героїв”, присвячена матерям сучасних Героїв України — учасників АТО. В основу фотопроекту лягли 16 фотографій українських жінок, чиї діти від початку АТО отримали звання “Герой України”.

— Сьогодні, у День матері, ми схиляємо голови перед українськими мамами – матерями героїв, які й самі є справжніми героїнями. Дай Вам Боже здоров’я, витримки, дай вам Боже сили, дай вам Боже долі, щоб ви обов'язково дочекалися своїх героїв, — сказав Президент під час відкриття виставки.

Ввечері, о 23:01 за київським часом, відбулась акція “Перша хвилина миру”. Саме у цей час 8 травня 1945 року було підписано Акт про беззастережну капітуляцію нацистської Німеччини.

У рамках акції “Пам’ятаємо – перемагаємо!” на майдані Незалежності, в День Перемоги, в Києві відбулося дефіле військових оркестрів. Зокрема, взяв участь й оркестр Військового інституту під керівництвом військового диригента – начальника оркестру майора Юрія Копача.

Сьогодні, у Військовому інституті пройшли урочистий мітинг та відкриття фотодокументальної виставки українського фотокора часів Другої світової війни старшого лейтенанта Сергія Халдєєва. А біля центрального входу Університету відбулось покладання квітів з нагоди 71-ої річниці перемоги до Пам’ятного знаку викладачам і студентам університету, загиблим у боях Другої світової війни 1941 – 1945 років участь в якому взяли начальник Військового інституту генерал-майор Віктор Балабін, колишній начальник військової кафедри полковник у відставці Павло Папушин, ветерани другої світової війни, представники громадськості, тощо.

Фотографії