Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

У Військовому інституті розпочато курс практичних занять представниками військово-медичного клінічного центру “Головний військовий клінічний госпіталь” та реабілітаційного центру “Європа”

З метою посилення практичної складової підготовки військових психологів у Військовому інституті Київського національного університету імені Тараса Шевченка з курсантами старших курсів та слухачами курсів перепідготовки та підвищення кваліфікації було проведене практичне заняття присвячене розгляду особливостей психологічної допомоги військовослужбовцям схильними до різноманітних форм залежної поведінки (адикцій). Психіатр клініки психіатрії Національного військово-медичного клінічного центру “Головний військовий клінічний госпіталь” Стовбур Ярослав розповів, що наразі, однією з найбільш болючих проблем суспільства є проблемою алкоголізму, наркоманії та інших “соціальних хвороб” серед тих, хто повертається із зони бойових дій. “Люди не витримують психологічного навантаження отриманого на “війні”. В результаті цього через сформовані певні культуральні традиції алкоголь і наркотики для багатьох колишніх учасників бойових дій стає єдиним відомим засобом “лікування невидимих ран” отриманих у бойовій обстановці”. Також, фахівець розповів про різновиди наркотичних речовин, які найчастіше використовуються військовослужбовцями для маскування психологічних наслідків бойових дій, стадії формування наркотичної залежності та основні ознаки вже сформованої адикції.

У проведенні практичних занять взяв участь керівник наркологічного відділення реабілітаційного центру “Європа” Садович Дмитро, який особисто знайомий з проблемами наркотичної залежності. Він поділився зі слухачами власним безцінним досвідом тривалої, проте конструктивної боротьби з цією “хворобою”. Зазначив, що для того щоб досягти перемоги у цій “боротьбі” зусиль медиків та психотерапевтів зазвичай недостатньо, необхідна висока мотивація самого залежного.

Надзвичайно конструктивний діалог відбувся між курсантами та психологом відділення психологічної реабілітації КАД Національного військово-медичного клінічного центру “Головний військовий клінічний госпіталь” Калишенко Кароліною, яка познайомила учасників зустрічі із загальними стратегіями психологічної роботи із нарко- та алкозалежними та окремими техніками, які психологи зможуть використовувати на місцях проходження служби з особовим складом під час формування “екологічних” навичок боротьби з бойовим стресом.

Дані заняття викликали зацікавленість аудиторії, отримали схвальні відгуки від курсантів та слухачів курсів підвищення кваліфікації. Керівництво та науково-педагогічний склад кафедри висловив щиру вдячність фахівцям Національного військово-медичного клінічного центру “Головний військовий клінічний госпіталь” і висловили побажання щодо  налагодження ділових партнерських стосунків, які стануть доброю традицією.

Фотографії