Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

Панельна дискусія «Безпека для України»

Фонд Віктора  Пінчука щорічно проводить суспільно важливі заходи. Цьогорічне публічне обговорення  безпекового  сектору в Україні зібрало чималу аудиторію в Червоному корпусі Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Поруч з відомими політиками, громадськими діячами,  журналістами українських телеканалів, кращими представниками  студентської молоді провідного Київського університету, на заході були і курсанти Військового інституту.

Дискусію з питань безпеки і оборони. Розпочали:  Ештон Картер – Міністр Оборони США (2015 – 2017р.р), Веслі Кларк – Верховний Головнокомандувач Об’єднаних Збройних сил НАТО в Європі (1997 – 2000 р.р), Джек Кін – Глава Правління інституту вивчення війни США, Стівен Сакур – тележурналіст, ведучий програми HARDtalk, BBC.  

Вони висловили свою точку зору щодо ситуації в Україні і оприлюднили експертну оцінку щодо подальшого розвитку її оборонної, стратегічної і реформування Збройних сил з метою подальшої інтеграції в НАТО.

Конфлікт в Україні, на думку Е. Картера, є важливою проблемою не лише  українського народу, а й європейської спільноти. Росія прагне «заморозити» ситуацію на Сході держави, адже це сприятиме розхитати політичну, економічну, воєнну ситуацію  всередині країни, розширити масштаби агресивної війни. Але небезпечним діям путінського режиму чинить опір світова спільнота.

Перш за все,  Веслі Кларк зазначив, що Путінський уряд не очікував мужнього спротиву українців, хоробрості, героїзму, самовідданості українських патріотів. Це дало змогу вчасно зупинити російський натиск, який міг би поширитися і на Європейський простір. 

Учасники дискусії також обговорили перспективи інтеграції України в Європейський Союз, членство в НАТО та інші злободенні проблеми. Активними в обговоренні були курсанти Військового інституту. Зокрема, Денис Зелений, Анна Гудзь, Олександр Осовський задали декілька запитань американським експертам.

Також, в ході дискусії було актуалізоване питання співпраці України з НАТО у розрізі кібербезпеки було сприйняте і обговорено високопосадовцями США. Вони підтвердили, що «не лише НАТО, але й Америка розробляє план дій співпраці з Україною у сфері безпеки і борони. Але питання кібербезпеки має стати більш пріоритетним, адже ворог не спить і розробляє нові можливості інформаційного впливу на безпековий простір цивілізованого світу».

Дискусія вирізнялась демократичністю, всі охочі ставили гострі питання і отримали компетентні відповіді. 

Курсанти
Олександр Осовський
Анна Гудзь