Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

Пам’ятаємо… шануємо…

Курсанти Військового інституту імені Тараса Шевченка поклали квіти до могили генерал-лейтенанта ЖУКОВА Сергія Анатолійовича.

Генерал-лейтенант ЖУКОВ Сергій Анатолійович - доктор технічних наук, заслужений працівник народної освіти України, професор, народився 25 листопада 1947 року в сім’ї військовослужбовця. З 1965 по 1970 роки навчався у Київському вищому інженерному радіотехнічному училищі Протиповітряної оборони.

Після закінчення училища проходив службу у Прикарпатському та Київському військових округах. Перебував у спеціальному відрядженні у Федеративній республіці Нігерія з 1976 по 1978 роки у складі групи Військово-повітряних Сил радянських військових спеціалістів. Після закінчення спеціального відрядження з 1978 по 1982 роки проходив службу на різних посадах у Військах ППО. 3 1982 по 1987 роки працював на викладацькій роботі військової кафедри Київського державного університету імені Тараса Шевченка. У вересні 1987 року був призначений начальником цієї кафедри, а згодом – начальником відділення військової підготовки (при Київському університеті імені Тараса Шевченка). З липня 1998 по червень 2004 року – начальник Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

За час проходження військової служби нагороджений орденом “За службу Родине в Вооружённых Силах СССР” ІІІ ступеня, сімома медалями колишнього СРСР та сімома відзнаками Міністерства оборони України, в тому числі іменною вогнепальною зброєю. Мав більше ста двадцяти наукових праць. Керував науковою школою світового рівня “Теоретичні та методологічні проблеми побудови, застосування, управління і обробки інформації систем спостереження повітряних і наземних об’єктів”. Результати наукових досліджень, які проводяться за тематикою наукової школи, застосовуються у військах та у навчальному процесі, що у значній мірі підвищує рівень підготовки фахівців з відповідних спеціальностей. Нагороджений багатьма орденами та медалями. Автор чисельних наукових публікацій та винаходів.

У Військовому інституті Київського національного університету імені Тараса Шевченка із січня 1982 року. Пройшов шлях від викладача військової кафедри до начальника Військового інституту (з вересня 1987 року).

У червні 1986 року при Вченій Раді Київського ВІРТУ ППО захистив дисертацію на здобуття вченого ступеня кандидата технічних наук.

У грудні 1989 року отримав звання доцента. У травні 1999 року захистив докторську дисертацію. У грудні 1999 року отримав звання професора.

 

Один із найактивніших організаторів і учасників міжнародних наукових конференцій. Користувався заслуженим авторитетом серед вчених в галузі радіотехніки, освіти не лише на Україні, а й за кордоном.

Був головою експертної ради ВАК з проблем оборони, національної безпеки та оборонно-промислового комплексу, директором освітніх програм в Атлантичній Раді України та керівником усталеної наукової школи світового рівня “Теоретичні та методичні проблеми побудови, застосування, управління й обробки інформації систем спостереження повітряних і наземних об’єктів”.

Нагороджений президентською відзнакою “Захиснику Вітчизни”, відзнакою Міністра оборони України “Доблесть і честь”, знаком пошани від міського голови міста Києва, а також двома орденами та дев’ятьма медалями.

Під керівництвом цієї досвідченої людини, умілого керівника, інститут зазнав великих структурних реформувань, значного розширення штату та завдань, покладених на нього.

Помер Сергій Анатолійович 30 вересня 2004 року.

Фотографії