Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

Військовому інституту - 84 роки!

Військова підготовка студентів у Київському університеті почалася в 1933 році. Перша військова кафедра мала всього 23 викладачі і готувала командирів артилерійських взводів, льотчиків-спостерігачів і медсестер. З початком Другої світової війни військова кафедра в університеті ліквідується, викладачі й студенти призовного віку відбувають на фронт. З травня 1943 року, Київський університет зна­ходиться в евакуації у м. Кизил-Орда (Казахстан), створюється військово-фізкультурна кафедра, яка прово­дить початкову військову підготовку студентів. У 1944 році в університеті відновлюється військова підготовка студентів.

 У 1991 році для вдосконалення військової підготовки студентів на базі Об’єднаної військової кафедри створено Відділення військової підготовки з двох факультетів: факультету військо­во-технічної підготовки та факультету військово-гуманітарної підготовки (пізніше військово-фінансової підготовки).   Важливою подією для Відділення став наказ Міністра оборони України й Міністра освіти України № 39/1 від 16 червня 1993 року про введення на Відділенні підготовки офіцерів кадру для Збройних Сил за чотирма напрямками: військовий картограф, військовий юрист, військовий пере­кладач, спеціаліст військово-фінансової служби, з 1997 року – військовий психолог, з 2000 р. – політолог. Постановою Кабінету Міністрів України від 21 січня 1998 року № 64 з метою подальшого вдосконалення системи підготовки фахівців для Збройних Сил та інших військових формувань Відділення військової підготовки пере­творено у Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Славетна історія інституту – це в першу чергу люди, які її створювали. Серед них Герої Радянського Союзу генерал-майори Лосєв А. І., та Редковський М. І., полковник Затилков В.Ф. та колишній начальник військової кафедри полковник у відставці Папушин П.О. Більш ніж 40 років проходили військову службу та працюють і сьогодні у Військовому інституті полковники у відставці Абрамян О.В., Дем’янюк О.С., Сидоров Ю.Т., Ліпунов В.Є., працівник Гавриш М.С. та багато інших.  Серед ветеранів інституту – учасники ліквідації аварії на Чорнобильської АЄС, учасники бойових дій в Афганістані та на  території інших держав. Створена і активно діє спілка ветеранів - учасників АТО. Бойові традиції ветеранів не тільки продовжили, а й створили нові наші випускники,  які захищають територіальну цілісність України держави на сході країни. Відгуки з військ засвідчують високу компетентність випускників Військового інституту, їх спроможність якісно виконувати службові обов’язки.  У 2018 році Військовий інститут відзначить 85-річницію з дня заснування військової підготовки у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

Голова Ради ветеранів Військового інституту полковник у відставці Дорохов М.С.