Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

Готуються до дій в АТО

В приміщенні тиру полковник Коропатнік та підполковник Кузьменко провели перші тренування 521 та 522 груп нашого інституту стосовно перебування в базовому таборі та виконання бойових завдань за його межами.

“Беріть з собою лише те, без чого не можна обійтись. Не економте на речах, які допоможуть вам вижити”, - дав курсантам першу практичну пораду полковник Коропатнік і перелічив всі необхідні предмети для проживання в польовому таборі: черевики, польовий костюм, білизна, поясний та брючний ремінь, дощовик, маскхалат, теплий одяг, “Арафатка” та інше.

Для виконання дій за межами табору підполковник Кузьменко, у свою чергу, порадив укомплектувати тактичний рюкзак солдатською лопаткою, картою, компасом, вологими серветками, столовим набором, запальничкою або сірниками, блокнотом і ручкою, мультитулом. При він зауважив: “Карта повинна бути не туристичною, а реальною. Постійне вивчення карти місця дислокації противника допоможе виявити різні обхідні стежки і сховища. Ви завжди повинні мати при собі блокнот і ручку для занотовування важливої інформації. Але ні в якому разі не записуйте в нього паролі. Він може потрапити до рук противника.”

Наступними на занятті курсанти засвоїли правила носіння бойового спорядження та розміщення його елементів і, особливо, усвідомили відмінності вітчизняного бронежилета Корсар М3 і британського OSPREY Mk4. 

Після цього групи відпрацювали надягання засобів індивідуального захисту та висування на вогневу позицію в складі відділення. Курсанти представили зброю, бронежилет, каску та мішки з піском, вони спробували спорядити себе.

“Бронежилет повинен сидіти зручно і необмежувати свободу рухів. Для перевірки нахиліться вперед-назад, вправо-вліво і відрегулюйте. На полі бою умов для одягання не буде, все буде проходити в окопі, або, в кращому випадку, в бліндажі.”, - вимагав підполковник Кузьменко від курсантів. - Зброю повісьте через плече за спину, дулом вниз.”

Далі курсанти відпрацювали висування на вогневу позицію. Воно здійснювалося тричі і супроводжувалось імітацією справжнього бою аж до підведення підсумків заняття.

Таких занять заплановано по 16 для кожної групи 5 курсу. Вони важливі і максимально корисні для професійної підготовки майбутніх офіцерів в зоні АТО, їх бойового захисту. Так, кожен з курсантів повинен скласти норматив з споряджання магазину АК-74, відпрацювати на практиці дії під час обстрілу, в ході атаки, пересування в зоні АТО на автівці. Офіцери-інструктори навчать курсантів організовувати зв`язок, вести радіообмін і, що не менш цінне, допоможуть оволодіти методами саморегуляції психологічного стану. На війні, як на війні. Цьому щоденно вчаться курсанти ВІКНУ.

Курсант Цапенко Іван

Фото сержант Альона Шідерова

Фотографії